Benbuljong..Varför är det så bra?

Benbuljong..Varför är det så bra?

1. Benbuljong är bra för hälsosamma leder
Hälsan hos dina leder beror till stor del på hälsan hos det kollagen som finns i dina ligament och senor. Kollagen är en familj av biomolekyler som bland annat innehåller glukosaminoglykaner som hjälper till att hålla våra leder friska.

Benbuljong är fullt med glukosaminoglykaner (förkortas GAG). Du kanske känner igen namnet från hälsokostaffären, där kallas det glukosamin men glukosamin är bara en del av alla glukosaminoglykaner som finns i benbuljong. Du får även i dig  bland annat kondroitinsulfat och hyaluronsyra. Hyaluronsyra har en stötdämpande funktion vilket gör den till en viktig komponent i broskväv.

Lider du av problem med artros kan det hjälpa att konsumera benbuljong just på grund av de olika glukosaminoglykanerna som finns i benbuljong.

2. Benbuljong är bra för hår, hud och naglar
När du kokar egen benbuljong vill du helst använda benrester där någon form av led är kvar. Anledningen är att du då får ut mer kollagen ur din benbuljong.

Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Så istället för att enbart lägga dyra pengar på olika krämer och oljor kan det vara värt att testa benbuljong för att bygga glänsande hår, mjuk hud och slitstarka naglar från insidan.

3. Benbuljong för skadad mage och tarm
I dagens samhälle är det väldigt vanligt med diverse mag- och tarmproblem. Det finns många anledningar till varför det kan uppstå, det kan bero på felaktiga matvanor, stress, svampinfektioner, intoleranser och mycket mer vilket kan få tarmen att börja läcka och släppa igenom osmälta matpartiklar. Genomsläpplig tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand, genomsläpplig tarm har bland annat kopplats till diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

Ett av de viktigaste näringsämnena för att läka  tarmen är gelatin.

När du kokar din egen buljong får du ut rikligt med gelatin förutsatt att du använder ben med brosk och leder eftersom det är där gelatinet kommer från.

Vill du ha recept? Titta längre ner i bloggen så hittar du ett inlägg om det:-)

Tillbaka till blogg