Spelar det roll vilket salt jag väljer?

Spelar det roll vilket salt jag väljer?

Ja det gör det. Ett vanligt salt du köper i affären, flingsalt eller finmalet bordssalt är ett raffinerat salt där mineraler och vitaminer har extraherats ur och kvar är bara natriumklorid. Du har säkert hört att salt höjer blodtrycket och det är sant, men det är salt som vanligt bordssalt med så hög natriumhalt. De brukar ligga på ca 99.5% natrium och i princip inga mineraler dessutom innehåller de klumpförebyggande medel etc. Den största mängden salt du får i dig är i processad mat och färdigmat där det göms. Det är det saltet du ska vara försiktig med och inte det extra som du saltar på maten. Men se till att det du saltar på maten är av hög kvalitet och så näringsrikt som möjligt!

Ett oraffinerat havssalt däremot innehåller bara runt 85% natrium och hela 20% spårämnen, mineraler och vitaminer mot 1,6% i det genomsnittliga bordssaltet. Ett oraffinerat havssalt som typ Celtic Sea Salt eller Keltiskt havssalt som det numera kallas är mycket gott, höjer inte blodtrycket på samma sätt som vanligt bordssalt och innehåller många näringsämnen. Celtic Sea Salt är ansett vara det finaste saltet du kan få tag på och används på fina lyxrestauranger världen över. Ta ett par korn salt i ett glas med vatten och drick. Då får du samma salthalt som vattnet som finns i dina celler, cellerna tar lättare åt sig vattnet och du får i dig en mängd vitaminer och mineraler samtidigt. Du bör ta ett mineraltillskott med jod upptill då detta salt inte är jodberikat. Du kan även kompletera med Herbamare örtsalt som innehåller kelp som i sin tur innehåller jod. 

Om du renar ditt vatten med t ex ZERO water kannan så tar det filtret effektivt bort PFAS (farliga mikroämnen som i princip är onedbrytningsbara men filtret tar även vitaminer och mineraler i vattnet. Då är det mkt viktigt att lägga till mineraler i vattnet och då är det enklast och billigast att lägga till en nypa Celtic Seasalt till det filtrerade vattnet för att återställa mineralbalansen.

Tillbaka till blogg